جوان آنلاین: تجاوز ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی به کشورمان هزارو ۱۰۰ شهید و ۵هزارو۷۵۰ مصدوم و مجروح بر جای گذاشت و ۱۷۰ نفر از مجروحان همچنان در بیمارستانها بستری هستند، اما موضوع قابلتأمل این است که این مجروحیتها و مصدومیتها سطحی و ناچیز نیست و به گفته رئیس فدراسیون ورزشهای جانبازان و معلولان پیشبینی میشود بینهزار تا دو هزار نفر از مجروحان حملات رژیم صهیونیستی به کشور دچار معلولیت دائمی شوند؛ افرادی که همگی غیرنظامی هستند، اما در این حمله وحشیانه برای همیشه سلامتیشان را از دست دادند.
تبعات جنگ تحمیلی ۱۲ روزه صهیونیستها بر کشورمان همچنان ادامه دارد. جنگی که بر خلاف ادعاهای واهی آنها فقط هدفش نظامیان و دانشمندان هستهای نبود و اغلب شهدا و مجروحان آن غیرنظامیاند. در کنار این، بسیاری از مجروحان این حادثه جراحتهای عمیقی برداشتهاند و تحت درمانهای جراحی قرار گرفتهاند و برخی به علت شدت جراحات، هنوز هم در بیمارستان بستری هستند، اما از همه بدتر مجروحانی هستند که در جریان این حملات معلول شده و برای همیشه سلامتیشان را از دست دادهاند؛ افرادی که تعدادشان هم کم نیست و پیش بینی میشود جمعیتی حدود هزار نفر یا حتی بیشتر باشند.
نگاهی آماری به مصدومان و شهدای حمله اسرائیل
آنطور که سید سجاد رضوی، معاون درمان وزارت بهداشت درباره آمار مجروحان گزارش داده، در پی حملات رژیم صهیونیستی، ۵ هزارو ۷۵۰ نفر مجروح شدند. تاکنون هزارو ۶۴ عمل جراحی برای این افراد انجام شده، بیشتر مجروحان مرخص شدهاند و در زمان حاضر ۱۷۰ نفر در بیمارستانها بستری هستند که ۷۵ نفر از آنان در بخش مراقبتهای ویژه (ICU) تحت درمان قرار دارند.
معاون درمان وزارت بهداشت درباره سکوت سازمان جهانی بهداشت در قبال حمله رژیم صهیونیستی به کشورمان گفت: «سازمانهای جهانی نیز تابع سیاستهای خاصی هستند، اما نمایندگی سازمان جهانی بهداشت در ایران منفعل نبود و در روزهای پایانی به کشور آمد تا پیگیر باشد که در صورت امکان کمکی ارائه دهد، البته برای تأمین اقلام ضروری با مشکلی مواجه نشدیم. متأسفانه سازمانهای حقوقبشری نیز در شرایط بحرانی اغلب تحتتأثیر سیاستهای یکجانبه قرار میگیرند.»
معاون درمان وزارت بهداشت با بیان اینکه بیش از ۱۰ مجروح و دو شهید در حوزه اورژانس پیشبیمارستانی و پنج پزشک نیز در این ایام به شهادت رسیدهاند، گفت: «حدود هزارو ۱۰۰ نفر از مردم نیز در این حملات شهید شدهاند. میان شهدا دستکم دو خانم باردار وجود داشتند. در حادثه میدان قدس، نوزاد یکی از این شهدای باردار متولد شد، اما بهدلیل نارس بودن و جراحات شدید مادر، متأسفانه جان خود را از دست داد.»
روشن شدن هدف واقعی در حمله مستقیم به بیمارستانها
به گفته معاون درمان وزارت بهداشت در این حملات، حدود هفت بیمارستان (چه بهطور مستقیم و چه غیرمستقیم) دچار آسیب شدند. در کرمانشاه، یکی از بیمارستانها بهشدت آسیب دید و بیماران آن جابهجا شدند. همچنین، آسیب واردشده به بیمارستان سوختگی با انتقال بیماران مدیریت شد و خدمترسانی طی سه تا چهار ساعت از سر گرفته شد.
طبق تأکید رضوی متأسفانه در جریان حوادث اخیر، برخی مراکز درمانی مهم، از جمله بیمارستان سوختگی، هدف حمله قرار گرفتند. این اقدامات نشان میدهد که هدف اصلی، وارد آوردن آسیب و افزایش تلفات انسانی بودهاست.
وی خاطر نشان کرد: «بر اساس برآوردهای معاونت توسعه، بیمارستان فارابی کرمانشاه نیازمند نوسازی کامل است. همچنین برنامهریزیهایی برای جایگزینی بخشهای تخریبشده، از جمله مرکز سوختگی، در دست اجراست. راهاندازی مراکز تخصصی سوختگی در دانشگاههای علوم پزشکی نیز در دستور کار قرار گرفته و این مراکز بهزودی فعالیت خود را آغاز خواهند کرد تا خدمات لازم را در اختیار آسیبدیدگان قرار دهند.»
دستکم هزار معلول در ۱۲ روز
معلولیت حتی اگر در پی یک حادثه شکل بگیرد باز هم تلخ و دردناک است، اما معلولیتهای ناشی از حمله به انسانهای بیگناه و ماندن زیر آوار موشک و پهپادهای انتحاری یا زیر آتش بمبافکنها میتواند تصویر دردناکتری از وحشیگری امریکا و سگ هارش در منطقه را به روشنی به نمایش بگذارد. زنان و مردان و کودکانی که برای فرداهایشان هزار امید و آرزو داشتند، اما حالا باید با نقص عضو و محدودیتهایش به زندگی ادامه دهند و دنیایی سختتر و تلختر را تجربه کنند.
به گفته جلیل کوهپایهزاده، رئیس فدراسیون ورزشهای جانبازان و معلولان پیشبینی میشود دستکم یکهزار نفر از مجروحان حملات رژیم صهیونیستی به کشور دچار معلولیت دائمی شوند.
وی با اشاره به جنگ ۱۲روزه اخیر و گزارش حدود ۵ هزار مجروح تأکید کرد: «براساس این آمار و دادههای جهانی، پیشبینی میشود بین یکهزار تا ۲ هزار نفر از این مجروحان دچار معلولیت دائمی شوند، البته این آمار باید بهصورت دقیق گردآوری و اعلام شود، زیرا تشخیص قطعی معلولیت معمولاً یک تا دو ماه زمان میبرد. هرچند آمار نهایی هنوز مشخص نیست، اما برآوردها حاکی از آن است که بین یکپنجم تا دوپنجم مجروحان ممکن است با آسیبهای دائمی ـ از قطع عضو گرفته تا صدمات جسمی و روانی ماندگار ـ مواجه شوند. بسیاری از این افراد در ادامه برای درمان آسیبهای روانی عمیق و گاه پنهان خود، به روانپزشکان و روانشناسان مراجعه میکنند.»
آمادگی نظام سلامت و همراهی مردم
با تمام اینها، اما مردم ما از این آزمون سخت سربلند بیرون آمدند. رضوی با بیان اینکه در ایام جنگ در حوزه درمان همکاری مردم با بیمارستانها بسیار خوب بود، گفت: «در حادثه میدان قدس مردم کمک بسیار زیادی به پرسنل بیمارستان شهدای تجریش کردند و کارکنان بیمارستان با برانکارد مجروحان را به بیمارستان منتقل کردند. البته در زمینه آموزش کمکهای اولیه باید کارهای بیشتری انجام شود. در حوزه مسائل اتمی و شیمیایی بحثهای مختلفی انجام شد، اما وقتی اطلاعرسانیها از سوی مقامات رسمی انجام میشد به شایعات دامن زده نمیشد.»
وی همچنین درباره وضعیت نظام سلامت برای مقابله با این بحران هم تصریح کرد: «خوشبختانه، سال گذشته با دستور مقام معظم رهبری و اختصاص منابع مالی به وزارت بهداشت برای جبران کمبودها، اقدامات مؤثری در این حوزه انجام شد. در آن زمان، با وجود نبود شرایط بحرانی یا جنگی، این منابع با دوراندیشی و برنامهریزی دقیق صرف خرید تجهیزات و اقلامی با کاربردهای بلندمدت شدند. همین تصمیم باعث شد امروز، حتی در شرایط بحرانی و طی ۱۲ روز جنگ، هیچ کمبود قابلتوجهی در درمان مجروحان احساس نشود. نکته مهمتر اینکه، با وجود افزایش حجم مراجعات و نیازها، در بسیاری موارد حتی نیازی به استفاده از ذخایر استراتژیک نیز وجود نداشت. این امر نشاندهنده آمادگی و تأمین به موقع تجهیزات مورد نیاز در نظام سلامت کشور است.»